2010. július 25., vasárnap

Klandesztin pálos vértanú

Az Új Ember folyóiratban még Tomka Ferenc sem ír róla, hogy Kováts Ferenc atya titkos pálosként halt vértanúhalált 1958-ban.
Kovács Ferenc (1932-1958) gencsapáti káplánt nagyon szerették a hívek, különösen a fiatalok. A mindössze három éve felszentelt papot az ÁVH emberei emiatt többször fenyegették, majd egy kihallgatáson úgy megverték, hogy sérüléseibe a kórházban belehalt. Ezt akkoriban - a rendőrség fenyegető tilalma miatt - nem volt szabad nyilvánosságra hozni, csak 1990 után vallhatták be azok, akik ismerték a történteket. Erről vallott Márfi Gyula akkori püspöki irodaigazgató, a jelenlegi veszprémi érsek.

Egy tanulmány írásakor bukkantam a Pálosok című albumban arra a tényre, miszerint Imre testvér néven pálos atya volt! Mivel jogtalanul idézni nem szeretném, átírva közlöm dr. Török József szavait:

P. Kováts (Ferenc) Imre a győri szemináriumban ismerkedett meg a pálos Máthé (Tibor) Péterrel. Újmiséje 1956-ban volt titkos pálos szerzetesként. "Határszöktetéssel, valamint énekkar szervezésével" vádolták, és az ÁVH emberei úgy összeverték, hogy később az ott elszenvedett sérülései miatt halt meg.
"Életét felajánlotta a papi szolgálatot elhagyó volt főduktoráért, s amikor az halála előtt papot hívatott, naplójában megjegyezte: Úgy látszik, Uram, elfogadtad áldozatomat. Betegágyán, október 2-án még szentmisét mutatott be az őrangyalok tiszteletére, hiszen a pálosok különösen is tisztelik a szent angyalokat, majd 1958. október 7-én, Rózsafüzér Királynője ünnepén visszaadta lelkét az Úrnak."

P. Ács (Ferenc) István és P. Vezér (György) Ferenc mellett P. Kováts (Ferenc) Imrét is "a pálos rend vértanúi között tartjuk számon" - írja dr. Török József. Előbbiek 1951-ben hunytak el (tervezem, hogy idővel írok róluk is).

A vértanú pap édesanyja levélben tudatta fiának (titkos) pálos voltát. Lehet, hogy Kapiller Ferenc, az unokaöccs sem tudott e tényről? Alig várom, hogy elolvashassam a könyvét:


Nincsenek megjegyzések: