2010. június 1., kedd

Világinak maradni 2.

Az Isten szabad akaratot adott az embernek, így mindenki eldöntheti, hogy mihez kezd az életével. Ha a világban marad, annak egyik legrosszabb, igen káros és bűnös módja a
SZINGLI-LÉT.



A szingli "egyedülálló nő vagy férfi, aki tudatosan úgy alakítja az életét, hogy huzamosan nem fér bele se társ, se család. Jellemzően városi, képzett, jó anyagi helyzetben lévő, fogyasztásorientált ember, aki csak alkalmi kapcsolatokat tart fenn. Ez az életvitel elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Nyugat-Európában vált mintaértékűvé egy réteg esetében. Az angol single szó a 20. század második felétől lett ennek az életformának a megnevezésére szolgáló szakkifejezés, s így ke­rült át szingli alakban a magyar nyelvbe is."



Nyilvánvaló, hogy szingliként semmiképpen se tudjuk megtartani a tízparancsot... Milyen utak vannak helyette, ha tisztán szeretnénk élni? Íme a nemrég elhunyt kármelita Kinga nővér által felvázolt 3 választható irány:
"...az egyik elmélkedés alatt az Úristen szemeim elé állította három lehetséges életút lehetőségét. Egy szép keresztény családban feleségnek és anyának lenni; egyedül maradni, s életemet az emberek szolgálatában szentelni Istennek; szerzetesnek lenni. Egy pillanat alatt előttem állt mindhárom lehetőség szépsége és nehézsége, értéke és veszélyei, valamint hogy minden úton lehetséges Isten szolgálatában járni. - És hallottam: Válassz! - Tudtam, a Jóisten szabadságot adott, biztosított arról, hogy bármelyiket válasszam is, megdicsőül benne, tudtam, hogy mindenképpen szeretni fog, s hogy amit most választok, az valóban meg is lesz..."
(Urunk Színeváltozásáról nevezett Kinga nővér OCD Nem hátráltam meg című naplójából)
Amiről itt írok, az a második, azaz középső lehetőség:

A TUDATOS EGYEDÜLÁLLÓSÁG ÚTJA.
Ízlelgessük: "egyedül maradni, s életemet az emberek szolgálatában szentelni Istennek". Le lehet tenni a hármas fogadalmat: szüzesség, szegénység, engedelmesség. A szerzetességtől az különbözteti meg, hogy az illető nem él közösségben. Elhatározza, hogy a világban marad, de nem akar megházasodni. Világi ruhát hord, esetleg beléphet egy szerzet harmadrendjébe vagy valamilyen imacsoportba. Gyakorolja az irgalmasságot és minden jót, amire csak módja van. Mivel nem köti le a család, van ideje, és sokféle lehetősége a cselekvésre.

2 megjegyzés:

Mirjam írta...

Ez nagyon tiszteletreméltó hivatás, amit sajnos lebecsülnek. De nehéz is, kevesen bírják a terheit.

De jó, hogy idéztél ebből a könyvből. Szeretném egyszer elolvasni.

Mária Magdaléna írta...

Valóban nagyon jó könyv, érdemes minden ember figyelmére.