2010. június 8., kedd

Patrónusom napjára

Nekem kedd mindig Páduai Szent Antal napja (ami mostanában abban merül ki, hogy elolvasom az imakönyvből az aznapi elmélkedést az élete kapcsán). Június 13-án lesz az ünnepe, s mivel ez egy vasárnapi nap, inkább ma kedden írok róla.
IX. Gergely pápa - csodálattal eltelve Antal egyik beszéde után - a Szentírás szekrényének nevezte őt. Jövőre talán nagyszerű prédikációiból szemezgetek majd, idén csak "közszemlére" bocsátok egy megemlékezést épen maradt beszélőszervrendszerének egy darabkájáról:


Halála után 32 évvel, amikor az újonnan felépült templomba átvitték a szent holttestét, felnyitották a koporsót. Nyelvét teljesen épnek, vérpirosnak találták, míg testének többi része elporladt.
Szent Bonaventúra, aki jelen volt Szent Antal koporsójának felnyitásánál, amikor meglátta az épen maradt nyelvet, mély megindultsággal kezébe vette, megcsókolta, és szent lelkesedéssel így kiáltott fel:
"Áldott a nyelv, amely mindig Isten dicsőségét hirdette, amely Istenhez hívta az embereket, és Istent magasztalni tanította a híveket. Ó, áldott nyelv, milyen becses lehetsz te Isten előtt! Könyörögj érettünk!"
A nyelvet ékes ereklyetartóban azóta is Páduában őrzik a Szent Antal Bazilikában...

6 megjegyzés:

Ildikó írta...

Érdekes ember volt ez a Szent Bonaventura, hogy egy koporsóban egy elporladt hulla nyelvét csókolgatta. Elképzelem a képet magam előtt. Elég morbid.

Mária Magdaléna írta...

"Sajnos" nem lehet kivitelezni, de eredetileg azt szerettem volna, hogy szavazzanak a blogolvasók, hogy ők megcsókolnának-e egy ilyen szent nyelvet?! :)

Mirjam írta...

Én biztosan!!! (és lehet mondani, hogy az orvostanhallgatók ilyen téren deviánsak :D ) :) Szent Antal nyelve már nem "emberi testrész", hanem ereklye, csoda. Bámulatos Szent Bonaventúra lelkesedése.

(Biztos, hogy nem lehet szavazást csinálni? Láttam már blogokon, de nem értek hozzá :( )

Ildikó írta...

Nos, akkor én szavazok nemmel. Egy szavazat már van.

Mária Magdaléna írta...

Ha Szent Antalé, akkor igen. Én ereklye "őrült" vagyok... meg szoktam csókolni a szentelményeket is!

Mirjam írta...

Én a szent képeket, rózsafüzért, feszületet stb.