2010. május 19., szerda

Támad a szinkretizmus

Nagyrabecsült Alácsi Ervin atya közölt egy figyelemreméltó bejegyzést (ide kattintva olvasható) a már eddig is sokszor minősíthetetlennek mondható Magyar Kurír egyik híréről. Őrület!
(Aki még nem látta volna, Krisztus Urunkról jelent meg egy illusztráció "A buddhizmus és a katolicizmus közös értékeit hangsúlyozza a Vatikán" címmel)

2 megjegyzés:

Ildikó írta...

Megnéztem a témát. Legszívesebben az atyának írnék vissza, de túl bonyolult nekem az internet. Valóban elég érdekes az ábrázolás. Maga az, hogy Isten öleli Buddhát még nem zavaró, ha Buddha, mint olyan ember jön szóba, mint bármelyikünk, mert elvileg Isten Buddhát is megváltotta, vagyis az ő megváltásáért is meghalt.Ami nekem problémásabb a képen, az az, hogy Buddha feje körül is van valami fényességes bejelölés és ez már megkérdőjelezi a képet. Mit jelet ez vajon ? Azt, hogy Buddha is Isten ? Azt, hogy Buddha az egyetlen Atyaisten véleménye szerint Szent, vagy fényességes, mint ahogy a Rom.Kat. Egyház szentjeit ábrázoljuk ? Egyáltalán ki rajzolta ezt és mikor ? Szóval tényleg problémás a kép, mert annak a fantáziájára van bízva, hogy mit ábrázol, aki megnézi. Az én személyes véleményem egyébként az, hogy jobb lenne Istenre bízni, hogy Buddhát, mint embert hogyan ítélte meg és nem saját látomásainkat vagy elképzeléseinket lerajzolgatni. Azt hiszem ezzel végül is egyetértettem a cikk szerzőjével, annak ellenére, hogy fontosnak tartom elismerni más vallások azon törekvéseit, ami egyezik a Rom.Kat. Egyház és ezzel Isten törekvéseivel. Megfelelő módon kell ezt tenni. Nem tudom egyébként mit írhattak a Vatikánban konkrétan ehhez, de valószínű, csak egy üdvözöljük..törekvéseket.. és ez nem problémás.

Mária Magdaléna írta...

Ervin atya is igen szerencsésen tulajdonképpen az illusztrációt bírálta. Mindenesetre gondolatébresztő a cikk, és remélem az illetékesek is felébrednek végre, akik a Magyar Kurírt szerkesztik a neten...végülis Pünkösd jön, ideje lenne a Szentlelket meghallani...