2010. május 2., vasárnap

No job

Éljen május elseje - a munkaszünet ünnepe! Munkás Szent József napja. Barátunk alkalomhoz illő pólóban érkezett...


Kirándulni mentünk. Szeretnék ajánlani egy remek útvonalat Budapestről, ahová gyerekeket is bátran lehet vinni sétálni. Indulás a Nyugatiból 9:07. Átszállás Szobon kisvasútra (megvárja a csatlakozást!).


A vonat megáll Máriakútnál, ahol meg lehet tölteni a kulacsokat. A vasutasok is leszálltak, a fán a márinosztrai templom kegyképe látható.


Végállomás, a kilátás már a célokat is mutatja (piros nyilak :) Kopasz-hegy és a pálos templom.


Márianosztrán saját "liturgia" szerint irányba áll a mozdony (videó!) és indul vissza a kisvonat, mely jelenleg egyetlen szerelvénnyel közlekedik, de tele volt minden korosztály lelkes tagjaival.



Tavasz: az oltárt orgonák díszítették, gyönyörű. Krisztus feltámadt, alleluja.


Márianosztrán van egy falumúzeum is, oda most nem tértünk be, de érdemes. A következő fotón az az Egyiptomi Mária látható, aki remete párja Mária Magdolnának (aki állítólag a mennybemenetel után szintén remeteként élt haláláig). A szobor az öt szent seb mellékoltárt díszíti. A fenti képen pedig balra Remete Szent Pál, jobbra Nagy Szent Antal remete alakja látható.


A szószékből kinyúlva egy fehér ruhás kéz tart egy feszületet :) Láttam már ilyet ferences változatban is...


Tábla mutatja, merre kell a Kopasz-hegy felé indulni a faluból. (Az alábbi májusfát már ne keressük :)


Zöld jelzésen menjünk. Fél órán belül zöld háromszög indul jobbfelé a csúcsra. Az emelkedő kicsit kemény, de nem vészes nagyon. Mindenképpen megéri a pazar kilátás miatt a tetőn. Az erdőből egyszercsak kibukkanunk egy feszülethez:


Kóspallag felé mentünk tovább, de jelöletlen úton.


A kirándulást jól megérdemelt május elsejei sörrel zártuk.

Nincsenek megjegyzések: