2010. május 30., vasárnap

2010. május 30-i prédikáció

A férjemnek is (aki ma ministrált régi rítusban először) jól áll a sárga nyíl :-)


Ma Szentháromság vasárnapja van.
"Áldott vagy Uram, ki átlátod a mélységeket és a kerubok fölött trónolsz" (ÉE 573)

Tegnap véget ért a húsvéti időszak. Ha utánaszámolunk, több mint 50 napról van szó, de csak azért, mert Pünkösdkor egyszerűen megállt az idő, és Pünkösd nyolcada tulajdonképpen egynek számít, azaz Pünkösd napja egy egész hétig tartott...
A második évezredben bevezetett ünnepek egy-egy fontos hittitkot emelnek ki, a mai is egy ilyen "dogmatikus ünnep". Sokáig Róma nem akarta átvenni mondván, hogy mi még a mise hangos részeiben is a Szentháromságot jelenítjük meg, nemhogy a halk részekben. (Természetesen részletesen elhangzott a mise részeinek ilyen irányú elemzése...) Az egész liturgia, sőt az egész keresztény élet egy nagy dicshimnusz a Szentháromság tiszteletére. Például minden évközi (zöld) vasárnap prefációja a Szentháromságról szól.
A mai világ DOGMAELLENES. Pedig a dogmák "ablakok az örökkévalóságra", ahogy mostani pápánk még bíborosként megjegyezte.
A Szentháromság dogmájának megértése "messze felülmúlja felfogóképességünket". ((Hát ez már önmagában mókás kijelentésnek tűnt, a következő mondat csak tovább fokozta mosolygásomat...)) Olyan ez, mintha "egy hangyának megpróbálnánk elmagyarázni az atomfizika titkait"...
Ezek után jött a három hitvallás rövid bemutatása: 1. apostoli 2. nicea-konstantinápolyi 3. Szent Atanáz-féle. Utóbbit teljes terjedelmében felolvasta, hiszen sajnos szinte már senki sem ismeri a szövegét, bár a zsolozsmában az Egyház rendszeresen imádkozza. Ezzel zárul: "...aki ezt nem hiszi, üdvösségre nem juthat". Csak szemléltetésül egy mondata: "...nem hárman Istenek, hanem egy Isten...".

Mai kommunio: "Áldjuk a mennynek Istenét most minden élők előtt s mondjunk hálát néki, mert irgalmasságot tett Ő vélünk" (ÉE 574)

Különbözőségünk, önállóságunk ne a széthúzást eredményezze, hanem a Szentháromság hozzon össze mindnyájunkat!

FIGYELEM! A Szentatyával is közösségben csütörtökön ünneplünk a Bp. Belvárosi templomban. Fél 8-kor kezdődik a Sollemnis szentmise ÚRNAPI KÖRMENETTEL!

1 megjegyzés:

Reina Nicolasa írta...

Annyira jó dolog lehet ministrálni! Nagyon jó!

(Látom, szállóige lettem a sárga nyíllal... :))