2010. május 29., szombat

"Máté" evangélium(?)a

Kezdjük talán azzal, hogy elmagyarázom mik is ezek a fotók tulajdonképpen, mielőtt még valaki félreértené.
A Bors című magyar tévéfilmsorozatot a Tanácsköztársaság évfordulójára készítették. Sikerét főként a kiváló színészeknek köszönhette (például a nemrég elhunyt Bujtor Istvánnak, aki az egyik főgonoszt alakította).
A sorozatot jellemző erőteljes antiklerikális jelleg valamennyi részben tetten érhető, de kimagaslik a Máté evangéliuma című epizód, mely az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus díszletei között játszódik.


Az illegális kommunista mozgalomban tevékenykedő, a képen látható főhőseink (Sztankay István és Antal Imre) ahhoz a cselhez folyamodnak, hogy papi ruhában magukat francia ciszterci szerzetesnek kiadva vegyülnek el a kongresszus sokaságában - saját céljaikra felhasználva a helyzet és a tömeg adta lehetőségeket. Legfőbb céljuk szentképeknek álcázott háborúellenes röpcédulákat osztani a munkások körében. A szokásos "ájtatos blabla" alá a következőt írják: Őrizkedjetek tehát a fasizmus prófétáitól, akik totális háborút hirdetnek a munkásosztály szabadsága, az emberiség haladása ellen!!! "Egyházmegyei Főhatóság Engedélyével"


Nyomdára van szükségük, amihez kapóra jön Bors Máté bebörtönzött szerelme, aki épp a márianosztrai fegyházban tölti büntetését, amit akkoriban az Irgalmasrendi apácák láttak el. A fenti képen egy újabb álságos hazugság látható, ugyanis még a nővéreket sem kímélték a film alkotói. Nem elég, hogy a filmbéli apácák Bertier (=Bors) atya után vágyakoznak, a valós életben IS kommunista Gobbi Hilda Borsékhoz hasonlóan egyházi ruhát ölt az ügy sikere érdekében. Az alábbi képen Bors egy fiktív gyónás keretében randevúzik börtönben lévő szerelmével Parázzsal (akit Almási Éva alakít egyébként elragadóan). A gyóntatószéket 2010. május 1-jén lefotóztam a templomban, azóta is változatlanul áll Márianosztrán!!!




A rész záróképe végképp meggyőz minket arról, hogy semmi másra nem irányult az egész, mint a szent ruhák meggyalázására, de legalább csak látszatról van szó. Azt még ebben a filmben sem merték ábrázolni, hogy egy igazi apáca és pap a lenti dolgot művelje...

Nincsenek megjegyzések: