2010. szeptember 11., szombat

Egy pálos ima eredete

A következő imát a budapesti Sziklatemplomban hallottam először esténként a kompletórium végén:
Égi Édesanyánk, Világ Királynője!
Nevednek erejével zúzd össze a sátánt minden eszközével együtt! Belőlünk pedig nevelj szenteket a kegyelem által! Győzd le bennünk a világ szellemét, és győzd meg általunk a világot, hogy minél előbb eljöjjön Jézus Szíve országa a te Szeplőtelen Szíved által, akié vagyunk egészen! Ámen.

Idén nyáron találtam rá az ima eredetére. Valószínűleg Aczél Zsongor atya tanította meg a híveknek, hiszen annak idején ő is aktív tagja volt a katakomba cserkészetnek, mielőtt katakomba pálos lett. Az 1950-es években együtt táboroztak Arató Lászlóval, aki az ima szerzője. Idézem a Sziklatábor című könyvből:

"Jézus mellett nagy tiszteletnek örvendett Szűz Mária, aki Jézusnak, a legfőbb cserkésznek édesanyja, s így egyúttal a cserkészek édesanyja is. Mély lelkiségüket fejezte ki az Arató László Botond által írt imájuk, amelyet összejöveteleik után mondtak el közösen."
Az ima utolsó sora ("Akié vagyunk egészen") azután került az imádság végére, hogy 1949. május 31-én, a Világ Királynőjének ünnepén a teljes cserészközösséget Szűz Mária Szeplőtelen Szívének oltalmába ajánlották.
"A Világ Királynője megszólítás a pécsi pálos templom előtti - fehér Zsolnay-kerámiából készült - művészi Mária-szoborra utal."

Forrás: Ivasivka Mátyás-Arató László: SZIKLATÁBOR (Márton Áron Kiadó, Budapest 2006.) 20-21. oldalon

Nincsenek megjegyzések: