2011. március 10., csütörtök

Nagyböjti könyvajánlat

Előzmény ide kattintva elérhető: egy klandesztin pálos vértanú

Elolvastam végre Kapiller Ferenc "Szeretetből szenvedni" című könyvét Kováts Ferencről. A rokon tudta, hogy a gencsapáti káplán pálos volt, sőt kiemeli ennek fontosságát. Még vértanúhalálában is közrejátszhatott, amennyiben a hatalomnak is tudomása volt róla. Pálosként az Imre nevet kapta. Úgy lett vértanú, hogy az ötvenes évek végén többször úgy megverték, hogy később ezekbe halt bele, hiszen gyógyíthatatlan sérüléseket szenvedett. És még ilyen állapotban is végigcsinált egy nagyhetet! Óriási fájdalmai voltak a kórházban...
Ajánlom mindenkinek e könyvet, aki szeret szép papi sorsokat, illetve érdekes életutakat olvasni. Mivel pálos volt, természetesen nem kanonizálták, ennek ellenére életszentsége egyértelmű.
Íme egy prédikációrészlete (1957. 03. 10.):
"Félelemmel tölti el a mai embert a halál, szenvedés gondolata - s ha már semmiképpen sem kerülhető el a vég, minden áldozatot meghoz, hogy halála fájdalommentes, boldog, szép halál legyen. - Pedig a szép halál egyetlen titka, feltétele és záloga, biztosítéka: a szép élet, a keresztény élet, Krisztus követése."

Nincsenek megjegyzések: