2011. március 9., szerda

Farsangi fánk

Bocsánat, ez a fotó még vasárnap készült...



Íme a recept (jövőre):

7 dl liszt, 4 tojássárgája, késhegynyi só, 3 dl tej, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 kanál cukor, 3 dkg élesztő, olaj a sütéshez, porcukor, lekvár.

Az élesztőt a cukorral és egy deci tejjel negkelesztjük. A keverőtálba öntjük a tojássárgáját, kissé megsózzuk, és állandó kavarás mellett hozzáadjuk a többi langyos tejet, a 7 dl lisztet, a megkelt élesztőt és az olvasztott langyos vajat. Fakanállal alaposan kidolgozzuk, hólyagosra verjük. Az edényt letakarva a tésztát egy óráig kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagra kihúzzuk; fánkvágóval kivagdaljuk (egy kisebb pohár is megteszi), és ismét kelesztjük fél órát.

Forró bő olajban kisütjük mindkét oldalán, letakarás nélkül is szalagos lesz!

Nincsenek megjegyzések: