2011. március 20., vasárnap

Nagyböjt második vasárnapján

A mise elején 216 fő, a végére 219,5 fő volt jelen! Ejnye-ejnye...

Magam (is) a Szentleckére érkeztem meg, hiszen nem szabad másfél órát ülnöm Mazsival egy huzamban, ráadásul még mindig eléggé hideg van. Szombaton sajnos dolgoznom kellett, így lemaradtam a Szent József nap megünnepléséről tegnap.

A mai prédikáció

A mai vasárnap előtti napon szolgáltatták ki anno az egyházi rend szentségeit, és ez a "virrasztó" szentmise hajnalban ért véget (!!!), ezért is a nagyböjti kántorböjt mondanivalóját ismétlik meg az olvasmányok.
Nem akármilyen két "tanú" jelenik meg Jézus mellett a színeváltozáskor. Mózes is és Illés is böjtöltek 40 napig (Sinai-hegyen és meneküléskor a Hórebig).
Az ilyen böjt a magasba visz. Felszabadít az értékre, valami nagyobbra. A testi böjtölés fölemeli a leket! A nagyböjt nem valami nyomorúságos, szürke időszak, hanem lelki tavasz, lelki újjászületés. "Virágzanak már mindenek..." A nagyböjtöt az Egyház örvendezi, hiszen ez egy kegyelmi kiáradás. Ha az ember elhatározza például egy jó szentgyónás után, hogy jó útra tér, akkor hajlamos könnyen elengedni magát. De vigyázat! Ekkor támad minden erővel a gonosz. Hiszen elvesztette a prédáját. Ilyenkor a gonosz lélek erőteljesebb támadására számíthatunk!

Jónás idejében még az állatok is böjtöltek; a király leszállt trónusáról Ninivében.
A régi rossz halála - az új Isteni valóság megszületése...
(...)
Megszabadító böjt.
Szárnyaljon a lelkünk.
New Age-es beütése lenne, ha csak a fogyókúráról lenne szó... :D
Szóban, vidámságban stb is lehet böjtölni! Régen nagyböjtben az egész társadalom életmódja átalakult. A keresztény ember minden segítséget megkapott az elmélyedéshez.
De a böjtön kívül mást is gyakoroljunk. A cél nem csak a lemondás és üresség létrehozása, hanem például többet imádkozni, mint máskor. S nem csak a magánima, hanem fontos a közösségi ima is!
Rómában a stációs templomból indultak a bűnbánati körmenetek. A liturgikus imák a mindennapok részei voltak. Szánjunk időt a keresztútra és a hétköznapi szentmisékről se feledkezzünk el. Minden nap forgassuk a kis missalét!
ÁTALAKÍTANI AZ ÉLETÉT AZ ÚR IGÉJÉVEL...
Az tudja, aki eléggé ismeri Krisztust.
Alamizsna, jótékonykodás.
Amit félreraktam, nem arra való, hogy Húsvét után kétszer annyit költsek magamra... :D
Meg kell törni az "önközpontúságot"!!!

-- o -- o -- o --
Pénteken mise fél 8-kor a Bp. Belvárosi templomban!
A húsvéti szent 3 nap most már biztosan megtartatik.
Helyszín: Gyömrő, Nepomuki Szt. János műemléktemplom.
Közelben kollégiumban szállás: 1700,-/éj.
Kérik a részvételt előre jelezni!

4 megjegyzés:

Anna-Christina írta...

Nem tudom, ki az, aki szóvá teszi a késéseket a misén, de üzenem neki, hogy a késésnek millió oka lehet... az első nagyböjti feladat lehetne az ilyen típusú ítélkezések letevése.

Mária Magdaléna írta...

Nem! Félreértés ne essék, ez most az én durcaságom... Egyszer RÉGEN volt két erre vonakozó megjegyzés a prédikációban, ami még mindig a bögyömben volt. Próbálom humorral felfogni, te is tedd azt :-)

Anna-Christina írta...

Szerintem meg jogos, hogy a bögyödben volt. Kicsinyes dolog azzal foglalkozni, hogy a másik ember mit csinál és hogyan viselkedik a misén. A prédikáció meg pláne nem kellene hogy a megszólás helye legyen.

Mária Magdaléna írta...

A hirdetések a prédikáció végén szoktak lenni. Mikor máskor mondhatná, hogy könyörög, ne késsünk már el?! Ha a fél templom nem lenne ott kezdésre, akkor jogos volna! De mondom, ez már nincs így, és most nem is volt dorgálás se...