2010. október 10., vasárnap

2010. 10. 08-i prédikáció

Végignéztem, mit írnak ismerőseim az iszapár kapcsán. Hozzátenném a pénteki búcsú prédikációjának egy részletét, amit Bíró László püspök atya nem kifejezetten a vörös sár miatt mondott, de én ide érzem találónak. Magyarok Nagyasszonya búcsú volt a Sziklatemplomban.

"Mit tett az Ószövetség népe? Egy politeista tengerben hűséges maradt Istenhez. Nekünk is így kell tennünk Krisztussal, aki magát Igazságnak mondta. Hűségesnek maradni az Igazsághoz, az Örök Igéhez, a Szeretethez.
Az ideológiák zsákutcába vitték az emberiséget. Ha a tolerancia leválik az igazságról, abból csak zűrzavar származik.
A zsidóknál fontos az emlékezés is. Emlékezünk csodatetteidre, Uram! Emlékezzünk magyar történelmünk nagyjaira. PAZARLÓ NEMZET VAGYUNK! Felejtjük múltunkat, dicső eleinket. Pedig az emlékezés összekapcsol. Az igazi emlékezésből jövő fakad. Ismerni, szeretni történelmünket, nemzeti szent helyeinket, tárgyi emlékeinket, költészetünket...
Tanuljunk a régi Izraeltől, mi, az új választott nép. Megtartó erejük volt nekik harmadikként: a CSALÁD. Most hétvégén hány keresztény gyermeknek jutott vajon eszébe vasárnap az osztálykirándulás miatt mulasztott szentmise?! Vigyáznunk kell a családot! A családi ima nagyon fontos.
Igazság - emlékezés - család.
És még valami. REMÉNY.
Hűséges az Isten - hajtogatták a száműzetésben a zsidók. Legyünk a Remény emberei! Vannak bajok, de van a Szűzanya hűsége is!!!
A Magyarok Nagyasszonya tisztelet MODERN áhítatgyakorlat, nem üres jámborkodás. Felelősségteljes cselekedet!"

((És itt jön, ami miatt ezt az egészet begépeltem.))
"Van az érdekközpontú és az értékközpontú gondolkodás.
Az érdekközpontú csak a profitot nézi.
Az értékközpontú szeme előtt a közjó lebeg.
A próféták az utóbbiak voltak, mi is ilyenek legyünk."

LINKAJÁNLÓ.
Szókimondó cikk a XX. századi előzményekről (is): Arculati karcolatok ITT.
A Szűzanya megvédett egy imahelyet az iszaptól: Romualda blogja ITT.
A katolikusok karitatív munkájáról és nyilatkozatrészletek: Filotea ITT.

Egyértelmű, hogy a felelősök csak a profitot nézték, és Pilátusként most a kezüket mosogatják. Kár, hogy nem a vörös iszapban, mert akkor talán testközelből szembesülnének vele, hogy milyen is az........


5 megjegyzés:

Unknown írta...

És milyen volt a szentmisén a zenei szolgálat? Idén is felajánlkoztam, hogy szívesen megyek kántornak (mint a tavalyi búcsúi szentmisén), de most nem kellettem.

Mária Magdaléna írta...

Ezt nem értem. A Sziklatemplomba? Ez fura. Ott állandó kántor van, ha ez a titulus az orgonistára vonatkozik. Sajnos az idei szkóláról én semmi jót nem bírtam kinyögni, ezért sem írtam róla... Igazából a legnagyobb baj az volt, hogy nem oda való volt a hosszú idegen nyelvű zenei betét. Kicsi a hely, kevés a levegő és az emberek a búcsúban inkább népénekre vágytak. Persze valaki mondta utána, hogy neki tetszett, de többnyire fészkelődtek a hosszú betétek alatt a hívek...

Unknown írta...

Tudom, hogy állandó kántor van, kettő is. Az este 8-as misén egy kedves ismerősöm a kántor - aki nem a "főkántor" :) -, és tavaly ő úgy értelmezte, hogy mivel 20.00-kor ő szokott játszani, ezért a búcsúin is neki kellene, de ő nem ért rá, ezért megkért engem, hogy ugorjak be helyette. Ha jól emlékszem, Gyulay Endre püspök úr volt a főcelebráns, és mintha az rémlene, hogy Te is ott ültél valahol az orgona közelében. :) Az ismerősöm idén sem ért rá, ezért ajánlotta fel a Botond atyának, hogy én ráérek, de akkor ezek szerint a főkántor volt a szolgálattevő.

Mária Magdaléna írta...

Éppen így történt. Most az orgona előtti sorban ültem. Múlt évben bementem a Szent István terembe, és igazából bőgtem, mert meghalt aznap egy kedves barátom. Magyarok Nagyasszonya ünnepén ez igazából öröm, de nehéz volt feldolgozni, hirtelen ért a hír.
Az idősebb hölgy orgonált, de lég keveset, mert más típusú énekek voltak, férjem szerint Haydn utáni misetételek, még német nyelven is énekeltek. Az az igazság, hogy nem igazán képzett hangok voltak sajnos. De nagyon lelkesek voltak, ami némileg pótolta eme hiányosságukat...

Ildikó írta...

Én tavaly nem voltam csak az idén. A kántornak nem volt nagy szerepe. Ha van énekkar, akkor a kántornak sokkal kevesebb dolga van, mint egy normál Szentmisén, mert az énekkar szinte minden " zenei betétet" énekel. Nekem tetszett az elején nem tetszett az énekkar, pont azért, mert mi nem tudunk ilyenkor énekelni, de a végén már tetszett, mert zeneileg élveztem. A prédikáció is jó volt szerintem.