2010. október 25., hétfő

2010. október 24-i prédikáció

A templomban két barátnőm között ülhettem, és felcsendült a GRADUALE: „Íme míly jó és míly gyönyörűséges a testvéreknek együtt lakozni”. Majd’ elcsöppentem…

Ma Szent Rafael tiszteletére hajtott fejet a pap, hiszen a főangyalt ünnepelhettük ezen a vasárnapon. Egyben a „missziós vasárnap” is most volt.

Valóban az Egyház missziós hivatással rendelkezik, különösképp a bérmálás szentsége által. Maga az apostol szó is azt jelenti: küldött. Az apostoloknak a föld minden népéhez és tájához küldetést kaptak! Apostoli küldetéssel mi is rendelkezünk. Ma már nem a messzi ismeretlen, hanem Európa vált missziós területté... Ott van erre szükség, ahol az emberek
  • nem ismerik
  • nem megfelelőképpen ismerik
  • vagy nem fogadják el
Krisztus tanítását.
Nem egyszer egy-egy buzgó hívő missziójának köszönhető, hogy folyamatosan otthonra találnak körünkben. Szerencsére mindig akadnak felnőtt keresztelendők.

Visszaesett az Egyházban a missziós lelkület. Azt mondják az emberek: Mi értelme? Tényleg Jézus az Út, az Igazság és az Élet? Ma inkább szociális szolgálatként fogják fel a missziót, nem pedig a hithirdetésről szól. A missziót pedig csak az IGAZSÁG HIRDETÉSÉVEL lehet, a többi csak kísérőjelenség legyen, hiszen Jézuson kívül nincs üdvösség. A régieket ez hajtotta, plusz az őszinte aggódás az embertársak üdvösségéért. Mi kell hozzá? A szentségek vétele és az Evangélium szerinti élet. A tudatos elutasító nem üdvözülhet! (A rendkívüli utak körülményesek, és nincs róluk semmi bizonyosság.)

A mai Evangélium kapcsán, ahol megint egy farizeusi cselt ismerhettünk meg:
Barátságos mosoly rejteke alatt gonoszsággal a szívükben kérdezik Jézust az adózásról. Az Úr Jézus ügyesen és végtelenül bölcsen oldja meg.

Nézd meg, ember, hogy milyen "képmás" van a te szíved mélyén?! Oda kell adnod a te Teremtődnek a szívedet. Hiszen "használod", mint a császár képmásával díszített pénzt. Az alaphelyzetünk, hogy TEREMTMÉNYEK vagyunk. Gyónáskor az első táblára is gondoljunk! ISTENNEL SZEMBEN milyen alapvető kötelességeink vannak?! Az IGAZSÁGOSSÁG alapján jár Neki. Vigyázzunk, nehogy jogtalanul elraboljuk Tőle...
Minden ember természete szerint keresztény.

Technikai: jövő vasárnap Krisztus király ünnepe, SOLLEMNIS MISE várható Szentségi áldással, teljes búcsúban lehet részesülni!!!
2010. nov. 1. du. fél 4. Bp. Belvárosi templom - régi rítusú szentmise
2010. nov. 2. este fél 7. Sziklatemplom, Szent István terem - halottak napi mise

2 megjegyzés:

Anna-Christina írta...

Ó, ez igen megtisztelő!
Üdv:
jobboldalt ülő barátnő (jobb lator??? :-))))

Reina Nicolasa írta...

Nagyon kedves vagy!