2012. február 4., szombat

A Lépcsőima c. könyvből

"Levelek egy teológushoz a földön vándorló papról" - írta: Koszter atya...

Íme egy hihetetlenül találó és megdöbbentően merész fejezet: DEVALVÁLT EMBEREK. (Katt a címre!)

Köszönet az interneten elérhető verzióért az AMDG-nek!

3 megjegyzés:

Széncinege írta...

Hát ez a devalvált papok ez érdekes. Azt hiszem a magam részéről inkább nem akarok ezzel a kérdéssel foglalkozni. Nem lehet tenni ez ellen semmit, ezzel kapcsolatosan minden eszköz az Egyház vezetőségének kezében van. Egyébként én egészen magamban azt gondolom, hogy túl papcentrikus az Egyház. Túl sok foglalkozás van a papok által a hívekkel és a hívek által is a papokkal. A papnak olyan részletekbe menően kell foglalkozni egy hívővel, értem itt a személyes problémáival való törődést, vagy ha nem is foglalkozik vele, akkor is ez az elvárás felé, hogy ez totál kiveszi az energiáját.Egyébként én mikor betértem ebbe az Egyházba egy kicsit furcsálltam is, hogy itt a hívek ennyire közel vannak a papokhoz és ennyire támaszkodnak rá személyesen. Ezt korábban nem tapasztaltam. Máshol inkább azt tapasztaltam, hogy az emberek jobban támaszkodnak az Istenre és ez jobban el is várás a hívektől, hogy arra támaszkodjanak és ne a papra. A pap az hirdeti Isten Igéjét, meg magyarázza, tanít Istenről és arról, hogy mi a jó ezt persze a Szentlélekkel együtt, aki szintén tanítja a hívőt és valahogy máshol jobban elég csak ez a szint.

Mária Magdaléna írta...

Huhú! Nagyon köszönöm a hozzászólást. Őrületesen rávilágít, mi az egyik baj az Egyházban. Ez a hozzáállás nagyon rossz. Mind a hívek, mind a papok részéről. Nem szabadna ezt csinálni, de csak kevesen veszik észre magukat! Legyünk azon, hogy ne használjuk ki a papjainkat, és inkább Istenre koncentráljunk, és a papoknak is figyelnie kéne, hogy ne hagyják elhatalmasodni a rossz szokásokat...

Széncinege írta...

A válasz is jó, mert ez tényleg csak az egyik baj az Egyházban. Egyébként a legfőbb baj szerintem az emberi bűn, ami mindenütt jelen van. Mert elviekben mindent lehetne szépen csinálni, csak az emberi bűnök és gyengeségek közbeszólnak. Amúgy meg lehet, hogy jobban szét kéne választani az adminisztratív feladatokat és a lelki pásztorkodást, csak hát ehhez pénz kellene meg bizalom és pénz az nincsen a bizalom meg vagylagos. Valószínű lehetne olyan feladatokat levenni a papokról amihez nem kellenek feltétlen felszentelt személyek.