2011. május 27., péntek

Fontos tudni!

Hihetetlen, hogy ebben az országban már tényleg szinte mindent lehet. Teljesen jogtalanul és értelmetlenül használnak jelképeket (most éppen a Pálos Rend a célpont). Lealacsonyítanak szimbólumokat, dobálóznak a szavakkal stb. (pl. magyarság, Boldogasszony, Szent Korona).
Csupa féligazságot terjesztenek a sátán malmára hajtván a vizet (eretnekségek, szinkretizmus, pogány tanok).
Kihasználják, hogy egy átlagember nem sokat tud általában a szerzetességről, és teletömik hazugságokkal a fejeket. Kérem magát az elhunyt Árva Vincét, hogy imádkozzon szegény hazánkért, és a rendért, mely befogadta egykor őt, és tegye jóvá mindazt, ami rombolást nevével fémjelezve végeznek azóta is.

Az alábbi nyilatkozat forrása a Magyar Pálos Rend HIVATALOS honlapja (www.palosrend.hu).

Nyilatkozat
A 2011 tavaszán DVD-n megjelent (Császár Tamás rendező és Gőbl Gábor producer által jegyzett) Pálosok - az ősi magyar rend című film tartalmától és jellegétől a Magyar Pálos Rend teljes mértékben elhatárolja magát. A film súlyosan elferdíti az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend történetét és küldetését, mely szorosan összekapcsolódik a kereszténységgel és azon belül a Katolikus Egyházzal. Kérünk minden jószándékú embert, hogy ennek a nyilatkozatnak a figyelembevételével viszonyuljon a fenti DVD-filmhez és imádkozzon a katolikus hit védelmének szándékára.
A Magyar Pálos Rend nevében:
Bátor Botond tartományfőnök

18 megjegyzés:

Anna-Christina írta...

Hát igen. Épp néhány napja mondta egy ismerősöm, hogy milyen szerencse, hogy e-mailben eljutott hozzá ez a nyilatkozat, mert ő se tudott semmit erről az egészről, és már majdnem megvette a DVD-t, mert azt hitte, hogy az a hivatalos rendről szól…
Én csak azt az egyet nem értem, hogy ezek a táltos atyafiak milyen jogon használhatják a pálos nevet.

Ildikó írta...

Látta valaki ezt a DVD-t ? Én megnézném azért, hogy tudjam miről van szó, de megvenni nem akarom.
Egyébként a nyilatkozat nem sokat ér egy ilyen esetben, de mindenképpen szükség van rá, mert alapdolog. Én megnézném a filmet és ha látnám, hogy nagyon pogány, akkor én a pálos tartományfőnök helyében a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát kérném meg ellennyilatkozatra. Kérdés mekkora ez a problémakör, mert lehet, hogy nem akkora nagy, hogy a MKPK nyilatkozna. De igazából az volna szerencsés, mert az messzebbre elhallatszik. Elvileg már elég sok magyar püspök lett Pálos konfráter, lehet, hogy ennyit megtehetnének a konfrateritás égisze alatt. De ehhez tényleg látni kéne a valós problémát jól.

Ildikó írta...

Most látom felkerült a Magyar Kurir honlapjára a Pálos Rend közleménye. Ez egy fokkal már jobb, mint a saját honlapon való megjelenés, mert így már nagyobb kör olvassa a hírt.

Mária Magdaléna írta...

Botond atya se azt mondja, hogy senki ne vegye meg, és tilos megnézni, csak vigyázzunk, mert elferdített tényekkel stb találkozhatunk. Ennek tudatában nézzük, és ne adjunk feltétlen hitelt rögtön a látottaknak. Az a legdurvább, hogy kivételesen egy színvonalas alkotásról van szó... ami tényleg megtévesztő!

Ildikó írta...

Ezek szerint te láttad. Nem tudom nem is írt senki ilyet, hogy Botond atya azt mondta volna, hogy ne nézzük meg. Egyébként meg lehet, hogy jobb lenne, ha nem nézné meg senki, mert akkor nincsen vele gond. Meg a másik az, hogy ha meg akarod nézni ahhoz meg kell venned és akkor azzal máris támogattad a gyártóját és mivel van rá kereslet ezért újabbakat adnak ki. Szóval jobb lenne a ne nézd meg kérés, mert az a ne vedd meg és ne támogasd a terjedését is jelentené. A nyilatkozatnak a szövege szerintem jó, amit kiadott a Pálos Rend, csak azt kell biztosítani, hogy minél többen elolvassák.

Mária Magdaléna írta...

Az az igazság, hogy csak a 6 perces előzetest láttam. Olyanok vannak benne például, hogy egy nő a pálosok "Ilona-tiszteletét" magyarázza, mert talált valami PALIL-t. Nem is tudom, nevessek vagy sírjak ?!
A film valószínűleg több ponton nélkülöz mindenfajta tudományosságot :(

Anna-Christina írta...

Hogy mekkora ez a problémakör, hát csuda tudja, de én most úgy látom, hogy nagyobb, mint eddig gondoltam. A nyilatkozat miatt kíváncsi lettem, és elkezdtem utánaolvasgatni, hogy miről is van szó. Az benne a durva, hogy összemossák a dolgokat. Egy csomó dolgot magukévá tesznek a katolicizmusból, ezért egy átlag szemlélő számára nem biztos, hogy gyanús. De közben meg nyilvánvalóan nem katolikusok. Egy helyen ez az egyesületet vezető hölgy kijelenti, hogy „keresztények vagyunk, de a katolikus tanításból nem fogadunk el mindent.” És akkor jönnek az ősi pogány ünnepek, meg a Szűzanya földanyaként való megjelenítése, stb.
Igen szerintem is fontos, hogy széles körben terjedjenek ezek a nyilatkozatok a hivatalos Pálos Rendtől. El is küldöm a fősulis levlistára. :-)

Ildikó írta...

Krisztina !
Isten áldjon meg erőfeszítéseidért !

Romualda írta...

Újabb részletek:
http://index.hu/kultur/media/2011/05/31/a_palos_szerzetesek_elhatarolodnak_a_rendrol_keszult_dvd-filmtol/

Ildikó írta...

Ez az indexes cikk elég érdekes és annyiból mindenképpen jó, hogy így már elég nagy nyilvánosságot kapott a téma. Mondjuk az idősebb generációt kevésbé képes elérni az index, inkább a fiatalabbakat.
Azt hiszem a cikk olvasása után én úgy látom, hogy itt nagy problémáról van szó, ez valamit hihetetlen tudatos és nagyobb kaliberű dolog, ezzel a három részesre tervezett anyaggal, meg díszbemutatóval..Nem tudom én egyre inkább azt gondolom, hogy olyan horderejű dolognak látszik ez, hogy előbb utóbb szükség lesz a MKPK valamilyen nyilvános jellegű támogatására is ebben a kérdésben és még az is lehet, hogy jobb lenne a nagyobb bajt elkerülendő ez minél előbb megtörténne.
Azt meg képtelen vagyok megérteni, hogy a táltosoknak mi a fenének kell a Pálos Rend ahhoz, hogy élni tudjanak. Meg tudnak ők élnek szépen enélkül is, elég bekapcsolni a helyi TV csatorna TV-n keresztül földsugárzással vagy mi a csudával gyógyítóit, ami fizetett vonallal dolgozik. Nem tudom mi a csudának keverik bele a saját dolgaikban a katolikus szerzetesek intézményét. Nem tudom miért nem nevezik el amit találnak " Ősi Táltos Rendnek" és építik fel erre a modern kori Táltos Rendet. (A mi keresztény szempontunkból persze ez sem szerencsés, csak legalább így nem piszkálnának egy katolikus rendet a dolgaikkal, hanem tényleg annak az égisze alatt jelennének meg a nyilvánosság előtt, ahová tartoznának és ezzel vállalva is saját magukat.)
Ha voltak is valaha valamiféle erőben élő táltos hitű remeték, akik már azért ismerhettek esetleg katolikus vallásból hittételeket, az ezres év körüli hittérítés miatt, azok nem voltak katolikus szerzetesek és ezért semmi közük nem lehetett Boldog Özséb katolikus püspök által alapított rendhez.

Mária Magdaléna írta...

Nem akarok okoskodni, de a szakdolgozatom miatt sok anyagot át kellett néznem a pálosok múltjáról, és nagyon is érthető, hogy a sátán miért épp a Pálos Rendet akarja tönkrevágni. Nem minden baromság, amit velük kapcsolatban mondanak. A dicső múlt és a magyarsághoz kötödésük nagyon is igaz és szent. Csak arra kéne rájönniük ezeknek a táltosoknak, hogy ezzel a TÁMADÁSSAL szerintem éppen az ellenkezőjét érik majd el, és az ország biztos csődje lesz, ha tovább feszegetik ezt a témát ezen a pogány vonalon... Jobb lenne, ha Szent istvánra koncentrálnának, de komolyabban. Ő a Szűzanyára hagyott minket, és a pálosok egy Mária-tisztelő római katolikus szerzetesrend.

Ildikó írta...

Lehet, hogy körbe kellene nézni, hogy maga a szó, hogy Pálos Rend azt nem lehetne-e valahogy levédetni, hogy ne használhassa akárki.
Egyébként meg totál ökörség az egész azok részéről is, akik ezt a DVD-t csinálják. Valahol maguknak is állítanak ki róla bizonyítványt azzal, hogy a pálosok nevét akarják felhasználni, ugyanis a pálos név eredete Remete Szt. Pálra vezethető vissza, kinek aztán semmi köze a magyar erdőkhöz, meg magyar földhöz, hanem tényleg csak a a Katolikus Egyházhoz köthető igazán, szóval elve butaság részükről a Pálos Rend nevével manipulálni, mert abból a Pálos szó egy katolikus szent neve. Na mindegy. Az segítség lenne, ha legalább a nevet nem akarnák kihasználni. Egyébként én inkább azért látok ebben a "névbitorlásban" veszélyt, mert így el tudnak bújni az eszméjükkel egy szent köntös mögé és tudjuk, hogy az ördög egyik legnagyobb ellensége a világosság, pont azért, mert akkor meglátni őt, hogy kicsoda valójában az akiről szó van.

Anna-Christina írta...

Igen, én is pont ezen "nevettem", hogy Szent Pál nevét használják, meg Boldog Özsébbel takaróznak, aki nyilvánvalóan egy katolikus szerzetesrendet alapított. Szóval logikai bukfenc az egész, meg egyházjogi bukfenc is.

Romualda írta...

Újabb index-adalék a pálos történethez:
http://index.hu/belfold/2011/06/05/egy_reneszansz_ember/

Ildikó írta...

Hát ez érdekes, hogy mikre képesek vinni emberek az életük során. Érdekesek ezek az ideológiák, hogy mennyire szorosan kötődnek az emberhez és mennyire benne élnek az emberek. Olyan mintha a felnőttkor sosem érkezne el... és milyen jó gyereknek lenni, körbeölelve a sok szép mesétől és abban élve, nem tudni az igazságról.
(Mesét olvasni és nagy élmény lesz !)

Anna-Christina írta...

Ennek meg a kommentjeit „érdemes” elolvasni:
http://bama.hu/baranya/kultura/a-palos-szerzetesek-elhatarolodnak-a-rendrol-keszult-dvd-filmtol-380907
A 2-es számú kommentet főleg erős idegzetűeknek ajánlom. Bár a vérlázító kommentelőt szerencsére aztán jól helyrerakja pár hozzászóló… Mindenesetre siralmas és egyben tanulságos ez a sötétség, ami a világban van.

Mária Magdaléna írta...

Fhuh.
A baranyai hozzászólások tényleg nagyon sötétek sajnos. Már a helyesírásból is látszik :(
Oké, nem kell mindenkinek egyetemet végeznie, de épp itt ütközik ki, hogy miért tud pl. Szántai elhitetni féligazságokat egyszerűbb emberekkel, akik aztán véres szájjal fogják szídni jelen esetben éppen az egész egyházat...

Ildikó írta...

Hát igen. Megnéztem én is a hozzászólásokat. Általában ott találnak táptalajra az ideológiák, ahol sértődöttség és keserűség van, arra könnyen rátelepszik a rossz. Azét szerencsére nincsen olyan temérdek sok hozzászólás, hogy se véges se hossza nem lenne, ami azt is jelenti, hogy annyi embert ez még sem foglalkoztat. A történelem egy érdekes dolog. Amit tanulunk annak jelentős része következtetésen alapul, hiszen a mai korból senki nem élt több száz évvel ezelőtt is. Amit találnak bizonyítékokat azt próbálják egy egésszé kiegészíteni és úgy sikerül, ahogy. Egy történészt kéne megkérdezni, hogy őszintén tegye a kezét a szívére és nyilatkozzon, hogy a mai történelemkönyvek hány százaléka az egyértelmű tényeken alapuló és hány százalék a köré kikövetkeztetett dolog, ami nem hordozza a teljes biztosságot arra vonatkozóan, hogy az úgy történt akkor. A fő baj egyébként az igazságkeresés mikéntjében van. A történelmi kutatások során az emberek keresik az igazságot és hajlamosak arra, hogy a sajátjukat találják meg és nem Istenét, és talán a történelem kutatása ilyen, mert nem Bibliakutatásról van szó, hanem a történelem kutatásáról.