2010. november 3., szerda

2010. november 1-i prédikáció

A mai sollemnis 200%-os volt, azaz nagyon gyönyörű, felemelő, mindenki és minden a helyén volt.

Graduále: "Dicsőséges az Isten az ő szentjeiben, csodálatos fölségű, amikor jeleket művel".

MINDENSZENTEK ÜNNEPE

Az Egyház ma mint büszke édesanya: seregszemlét tart az ő fiai és leányai felett, kik már megérkeztek az örök életbe.
A "minden istenek" helyett az új Panteon a vértanúk tiszteletére lett szentelve. Ennek az ősi templomnak volt az ünnepe eredetileg.
A szentek azok, akik a keresztény életideált példamutatóan tudták teljesíteni. Kik is azok a szentek? Mit is csodálunk bennük? Valóban boldogok azok, akikről az Evangéliumban ezt hallottuk?!
A földi élet keretei között ez nem így van. A világ rosszal fizet a jóért. A "szenvedő alak" azért van, mert maga az Úristen kárpótolja őket.
A szenteket mi elsősorban példaképként tiszteljük. Az Úr Jézus élete példájával nagyon nagy feladatot állít elénk. Az Evangélium folytatásaként itt vannak a szentek. Gyönyörűen elénk tárják, hogy hogy lehet ezt a tanítást "aprópénzre váltani", MÉGIS megvalósítani ezt a keresztény ideált. Mindenki találhat útmutatót közöttük. Ne hiányozzon a könyvtárunkból a Szentek élete sem! Kapjon helyet a napi elmélkedésünkben: Mi az, amiben követni akarom az aznapi szentet? Kérjem az ő közbenjárását.
(a szentek) "Fehérre mosták ruhájukat a bárány vérében." Kezükben pálmaág: a győzelem jelképe. Diadalt arattak az ördög és a világ felett. Megszámlálhatatlanul sokan vannak!
Mi nem csak tisztelettel emlékezünk rájuk, mint a történelem egykori szereplőire. Hanem arra is gondolhatunk, hogy a "célban" van nekem barátom. Egy pillanatnyi fáradalomért és szenvedésért Isten a végtelen örömet adja.
Ma este a liturgiában van egy fordulat. A fehér oltárterítőt fekete váltja fel. És jön a "halottak vesperása". Nekünk is az elhunyt szeretteink közbenjáróivá kell lenni. A papok 3-3 misét mutathatnak be halottak napján. De a világi hívek is sokat tehetnek a búcsúk felajánlása által. COMMUNIO SANCTORUM. Egymásért imádkozunk!!! Kiszabadulva a tisztítótűzből ők válnak közbenjáróinkká.


Nincsenek megjegyzések: