2011. június 20., hétfő

Szentháromság vasárnapján

Miután hajnalban, órára keltünk, és az egész délelőttöt a kórházban töltöttük, a kislányom már alig várta, hogy MÉG ODABENTRŐL részt vehessen a szentmisén. Se a templomban, se a szabadban semmi levegő nem volt, kissé fulladoztam... de a prédikációt azért megpróbáltam rögzíteni. Bocsánat, ha a mondatok nem lettek túl értelmesek (mea culpa).


Ismét beköszöntött az évközi időszak. Ebben az időben a megváltásunkat ünnepeljük, teljes egészében... Az alapvetően fontos hittitkok ünnepei következnek. A hagyományos naptár szerint Úrnapja csütörtökön tartatik.
Azért van jelen a liturgiában, hogy mi is bekapcsolódhassunk (?).
(...) A második évezredben az egyházi évhez jópár "dogmatikus ünnep" csatlakozott. Szentháromság ünnepe a legrégibbnek számít ezek közül, de sokáig a római pápák nem akarták elfogadni. Mert a Szentháromság annyira alapvető a hitünkben, mélyen gyökerezik, hogy nem kell külön ünnep.
A mai napig megtartottuk, hogy ez a nap egyben a Pünkösd utáni első vasárnap is...
A mai napon elkezdődik az évközi vasárnapok sorozata. Olyan, mint egy hálaadó Te Deumos szentmise, ez a mai is egy összefoglalás.
  • TEREMTÉS - Atya
  • MEGVÁLTÁS - Fiú
  • MEGSZENTELÉS - Szentlélek
A fentieket a mellettük álló Isteni személynek szoktuk tulajdonítani. Mégis mondjuk inkább úgy, hogy együtt döntöttek róluk.

Mikor a Szentháromság titkáról elmélkedünk, hitünk legalapvetőbb, legbensőségesebb, legmélyebb, legfelfoghatatlanabbjáról elmélkedünk. (Ld. "Mily megfoghatatlan...")
Valójában nincs párhuzamunk erre. Hogy hogyan lehet valaki EGY, miközben HÁROM.
Ha valakit szeretünk, minél többet meg akarunk tudni róla, az ő belső titkairól. Így vagyunk a Szentháromsággal is :)

Az ember Isten képmása, és mindenütt felismerhetőek a Szentháromság jelei: ld. KÖZÖSSÉGI LÉNY.
Nagyon fontos, hogy a három Isteni személy egyenrangú, egy szinten lévő.
Ha egyedül lenne, nem tudna adni és kapni oda-vissza SZERETETET. A keresztény Isten az egyetlen ISTEN, akit Szeretetnek lehet nevezni. Éppen a közösségi léte miatt, a Szentháromság miatt. A harmadik Isteni Személy folytonos szeretetáramlás! A szeretet nem érzelmi föllángolás, nem érzelem, mert az felszínes lenne. (Sokan félreértik, és a szeretetet érzelemként magyarázzák.) A mi Istenünkben nincs változás, árnyéka sem!!!

Isten a Szeretet. A szeretet akarati döntés. Hogy én a másiknak örök javát akarom. Mélyebb, mint az érzelem. Örökkévaló, kikezdhetetlen.
Sokszor azért megy tönkre (megszűnik, átalakul) egy kapcsolat (pl. házasságban), mert nem ez a mélyebb, hanem csak földi módon felszínes a szeretet két ember között. Nem pedig: "egész lényemmel odaadom magam neked"...
Szükséges dolgokban legyen egység, a nem szükségesekben lehet különbözni.

A SZERETETET MEG KELL TANULNI! Ellenállni az idő tombolásának...

XXX

A csütörtöki Úrnapi szentmise a Váci utcában lesz (Bp. Angolkisasszonyok Szt. Mihály templom) este fél 7-től KÖRMENETTEL!
Jövő vasárnap Liszt Ferenc "koronázási miséjét" hallhatjuk, de nem déli kezdéssel, hanem délután fél 4-től!!!

Nincsenek megjegyzések: