2010. december 14., kedd

Veszélyek

"Az elváltozott tudatállapot veszélyes. Nem szükséges, hogy démonokat idézzünk, elég az, hogy védtelenné válunk velük szemben. A logikus gondolkodás ellenőrzésének elvesztése után ki vagyunk szolgáltatva a körüljáró, zsákmányra leső gonosz lelkeknek. Mint az afrikai vadász, aki őrtűz nélkül a szabadban alszik. Lehet, hogy nem eszi meg az oroszlán, viszont az is lehet, hogy megeszi. (Manapság már ritka az oroszlán Afrikában, de az ártó szellemek minden földrészen gyakoriak.) Az elváltozott tudatállapottal később még kell foglalkoznunk, itt legyen elég annyit megjegyezni, hogy a kábítószerhasználat, amely nem jár együtt idegen szellemek megidézésével, gyakran okoz démoni megszállottságot, pusztán mert a lélek védtelenné, kiszolgáltatottá vált a kábítószer hatására, a tudatos önkontroll elvesztése révén." (részlet Kovács Gábor: Mágia és hit c. könyvéből)




A hétvége után rá kellett döbbennem, hogy egy épeszű keresztény nemcsak a Harry Potter szériát kerüli, hanem mindenféle ún. fantasy filmet. Ha mégoly szép is, mint a Narnia, aminek ráadásul még a szerzője is kereszténynek mondható. A fenti jelenet alatt az előttem ülő 18 körüli srác felpattant a helyéről, kitárta a karját és elkezdett torka szakadtából üvölteni a moziterem utolsó előtti sorában.
Hangjából kétségbeesés hallatszott ki, majd őrült módjára rávetette magát a mellette ülőkre. (Repült a kóla, a pattogatott kukorica.) A barátja csitítani próbálta: "Gyere, kiviszlek". Mire a srác kikúszott a lépcsőre, és mint egy partra vetett hal, elkezdte magát dobálni lefelé, szanaszét zúzva a testét a földön. Végül a gyerekek és mindenki szeme láttára őrjöngve és kiabálva megpróbált beleugrani a filmbe.



A Narnia harmadik részében ez a szobai falikép elevenedik meg a film elején, és a főszereplők beúsznak a kizúduló vízen át a mesevilág tengerébe. Valószínűleg valamilyen hallucinogén drog hatására a szerencsétlen srác azt képzelhette, hogy ezt ő is meg tudja csinálni. A későbbi híradások szerint be is szakította a vásznat, utána a wc-ben hallottam, hogy véres fejjel vitték ki a teremből, ahol aztán végigpörgött a film. De én már nem tudtam odafigyelni...

A srác pár perc múlva leugrott a pláza harmadik emeletéről! Nyilván szabadulni akart... Sajnos azonban meghalt. A drogot is lehet felelőssé tenni, de vajon miért pont erre a filmre ültek be? (Még csak 3D-s sem volt.)
A mai mozitermékek kedveznek a drogoknak, így szolgálván ki a sátán által kierőszakolt igényeket. Ilyen a mai ember, és nem akar megállni. A végállomás így csak a kárhozatba hullás lehet.

Védjük hát magunkat tudatosan, és azt is jól gondoljuk meg, mit olvasunk, vagy mit nézünk. Manapság egy mesefilm is a fenti következményekkel járhat. Két óra elteltével kijöttünk a teremből, és egy csöppnyi fiúcska csak azt kérdezgette a szüleitől, hogy "mit csinált az a bácsi, mi történt?". Ne csak a bűnt, de a bűnre vezető alkalmakat is kerüljük.

Jézusom, boríts be minket keresztfán kiontott drága szent Véreddel, hogy ne árthassanak nekünk a gonosz lelkek támadásai!

5 megjegyzés:

jazig írta...

Nem hiszem, hogy a Narniával volt a baj. Ha be volt drogozva, bármilyen film alatt rátörhetett volna a roham. A fürdővízzel nem kellene kiönteni a gyereket is.

Mária Magdaléna írta...

Tény, hogy akármilyen film nélkül is rosszul lett volna, de elgondolkodtatott, hogy ezek a fantasy-k mit hozhatnak ki az emberből. Nem véletlen, hogy erre ültek be, holott 20 éves srácokból ezt nem néztem volna ki. Eleve "gyanús" volt, hogy mit keresnek ott. A filmet látva értettem meg, hogy a látványra mentek rá az alkotók, és a "mai fiatalok" is.

Mirjam írta...

Csak régebbi Narnia részt láttam, de azzal nem volt gond.
A drog hatására egy üres szobában is ugyanezt csinálta volna. Az a borzalmas, hogy kiugorhatott... Biztos nem hagyták magára, de nem elég erélyesen léptek fel vele szemben, nem korlátozták. Valószínűleg a pláza dolgozói nem voltak felkészülve arra, hogy kell kezelni egy ilyen beteget.
18 éves...

Mirjam írta...

Önmagában az, hogy ezt a filmet választották szerintem nem gond, mivel eleve nem konvencionális a viselkedésük. A Vukra is beülhettek volna. Lehet a mese, a realitástól való távolság vonzotta őket.

Ettől függetlenül hordozhat ez a film is rossz töltetet.

Az LSD hatásai közé tartozik, hogy természetfölötti képességek birtokosainak hiszik magukat. Pl. "tud repülni" -> kiugrik az ablakon(gyakori).

Borzalmas pusztító eszközök a drogok...

Ágnes Rita írta...

Ez szörnyű!! :(