2013. június 3., hétfő

A harmadik állapotról

Van egy sorozatom VM kód alatt a világban élő katolikusokról, amit egy ideje ihlet hiányában félbehagytam. Most azonban végre megint találtam egy idevágó idézetet!
"Vagy szerzetesség vagy házasság. A harmadik állapot, a világban megélt szüzesség fölöttébb veszélyes, kísértésekkel teli, és a legtöbb ember erejét meghaladja. Azonfelül, akik ragaszkodnak ehhez az állapothoz, a környezetükben lévők számára is veszélyt jelentenek: a szüzesség szépsége és aurája, megfosztva a közvetlen vallásos jelentőségétől, bizonyos értelemben kihívó "nász-tollazatot" jelentenek, erőteljes vonzerőt gyakorolnak, és hiábavaló érzelmeket gerjesztenek."
Az idézet forrását sajnos nem tudom, de ezek a sorok állítólag Aleksandr Elchaninov gondolatai, aki egy keleti orthodox keresztény lelkiatya volt (élt 1881-1934).

A félreértések elkerülése végett jegyzem meg, itt olyan szüzekről van szó, akik vonzóak a környezetükben élő, ellenkező nemű emberek számára. Miért nem vonulnak hát szerzetbe? Vagy miért nem köteleződnek végre el? Mire várnak és meddig?
Rejtély számomra, hogyan tudnak talpon maradni ekkora ellenszélben! Idegen bűn, ha megkísértenek valakit.
Nem üdvös ez az állapot, egyfajta Istenkísértésnek tűnik. Olvasóim, mit gondoltok erről? Ismertek ilyen ember(eke)t? Melyik nemből többet?

 

Nincsenek megjegyzések: